Product Info

Een warmtepomp is een uiterst energie-efficiënt systeem dat gratis energie uit de buitenlucht onttrekt en die gebruikt voor verwarming en koeling van lucht en/of water. Hiermee kan je jouw huis of bedrijfsruimte op aangename en comfortabele wijze op gewenste temperatuur brengen.

Met een warmtepomp kan je naast verwarmen ook koelen. Het is precies die dubbele functie die zo kenmerkend is voor een warmtepomp. Het hele jaar door kan je gebruik maken van dit systeem: in de winter en in het voor- en najaar om te verwarmen (hoofd- en bijverwarming), in de zomer om de ruimte aangenaam koel te maken en te ontvochtigen.

Bij de installatie van een warmtepomp zijn bijna altijd een buitenunit en minimaal één binnenunit vereist. Voor het produceren van warm water, in combinatie met verwarming en koeling in de woning, is een systeem welke het warm water gescheiden houd van het cv gedeelte geschikt. Deze gecombineerde lucht-water/lucht warmtepomp is uitermate geschikt in het proces van energieneutraal bouwen, maar ook een zeer goede oplossing wie zijn woning reeds heeft voorzien van een goede schilisolatie.. Voor grote gebouwen en utiliteit biedt Climer een Custom oplossing, waarbij systemen op maat worden ontwikkeld en gefabriceerd. Overigens is een optimale isolatie van de woning een basisvereiste voor elk verwarmingssysteem om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden.

Ook bij zeer lage buitentemperaturen (tot -25°C). blijft onze warmtepomp hoge rendementen behalen. Er dient uiteraard rekening gehouden te worden bij het ontwerp van de installatie met de specifieke omstandigheden van de woning of het kantoor. Belangrijke parameters zijn onder meer oriëntatie, glasoppervlakte, isolatie, volume en/of geografische ligging. Een selectie van een warmtepomp dient zorgvuldig te gebeuren en er dient geselecteerd te worden op een capaciteit bij een buitentemperatuur van -8°C of lager, afhankelijk van de omstandigheden van de installatie.

Een warmtepomp is een duurzame oplossing voor de verwarming van je huis én de voorziening van warm tapwater. Een warmtepomp werkt op elektriciteit, wat betekent dat er geen gebruik gemaakt hoeft te worden van gas. De warmtepomp is energie-efficiënt en een goed alternatief voor de cv-ketel. Maar hoe werkt een warmtepomp nu precies?

In basis is de werking van een warmtepomp heel eenvoudig: de warmtepomp pompt warmte. Dit principe kennen we eigenlijk al heel lang, het wordt namelijk ook ingezet bij de werking van onze koelkast. Net als bij de koelkast haalt het de warmtepomp warmte uit zijn omgeving. In een koelkast wordt warmte onttrokken aan de binnenkant van de koelkast, waardoor de temperatuur in de kast daalt, en de onttrokken warmte lucht wordt aan de achterkant uitgeblazen.

Ook een airco werkt op deze manier: de airconditioning onttrekt warmte uit je kamer, waardoor de temperatuur daalt en voert de warme lucht naar buiten af. Je koelkast en airco zijn dus ook warmtepompen! De warmtepomp die wij gebruiken voor de verwarming van ons huis en warmwatervoorziening werkt op dezelfde manier, maar dit systeem onttrekt warmte aan de buitenlucht en geeft dit binnen het verwarmingssysteem af voor de verwarming van de huis. Hij pompt de warmte dus van buiten naar binnen.

Als we het hebben over de warmtepomp die we gebruiken ter vervanging van de traditionele cv-ketel, dan hebben we het meestal over een lucht/water-warmtepomp. Deze warmtepomp bestaat uit een aantal onderdelen die aan elkaar geschakeld zijn. Climer levert niet alleen Lucht/Water warmtepompen, maar ook Ventilatie warmtepompen en Thermodynamische warmtepompen.



De buitenunit van de warmtepomp staat, de naam zegt het al, buiten. De buitenunit haalt warmte uit de buitenlucht en geeft deze door aan de binnenunit in huis. Voor het proces van verwarmen gebruikt de unit een koudemiddel die ervoor zorgt dat een warmte van de buitenlucht van een lage temperatuur naar een hoge temperatuur wordt gebracht. Hoe dit precies werkt leggen we later in dit artikel uit. De buitenunit van de warmtepomp kan op verschillende plekken rondom je huis worden gemonteerd, vaak is dit aan de gevel, op het dak of op de grond.

De binnenunit gebruikt de warmte om water voor verwarming en water voor warm water op de juiste temperatuur te brengen. Afhankelijk van de geplaatste installatie kun je de binnenunit omschakelen van warme lucht naar koele lucht.

In de boiler wordt warm tapwater opgeslagen. De boiler kan worden geïnstalleerd als los toestel, maar nog makkelijker is het als deze geïntegreerd is in de binnenunit. De Climer Compact BT biedt zo’n geïntegreerde oplossing, waardoor je enkel een kast zo groot als je koelkast in huis hoeft te plaatsen, zonder losse toevoegingen.

Op de warmtepomp kan je je radiatoren, vloerverwarming en/of convectors aansluiten. Om er zeker van te zijn dat het verwarmingssysteem voldoende verwarmingswater beschikbaar heeft, wordt dit opgeslagen in een buffervat. Zo weet je zeker dat je altijd voldoende verwarmingscapaciteit beschikbaar hebt. De systemen van Climer hebben standaard een 50 liter buffervat voor het cv systeem, uiteraard zijn andere configuraties mogelijk.

Bij Climer hebben we er voor gekozen om verschillende systemen te kunnen combineren, Zo leveren wij ook een systeem welke 2 technieken in 1 binnenunit combineert. Het tapwater wordt in dit geval verwarmt door ventilatielucht of thermodynamica, en wordt het verwarmingsgedeelte verwarmt door een buitenunit. Zo combineren we de positieve kanten van beide technieken het meest optimaal.

Een warmtepomp maakt gebruik van de natuurkundige principes zoals verdampen en condenseren. Bij het verdampen van een vloeistof neemt de warmtepomp warmte op en geeft deze vervolgens vrij bij het condenseren van de vloeistof. Simpel gezegd: tijdens het verwarmen onttrekt de warmtepomp energie uit de buitenlucht (de bron). Deze energie wordt in het buitendeel opgepompt naar een bruikbaar niveau voor verwarming, waarna de warmte wordt afgegeven in de ruimte (de afgifte). Hier liggen bekende natuurkundige processen aan ten grondslag: verdampen en condenseren.

Tussen de bronzijde (het buitendeel) en de afgiftezijde (het binnendeel) van het warmtepompsysteem stroomt een koudemiddel. Met behulp van de compressor in het buitendeel wordt dit koudemiddel rondgepompt. Voorop staat dat de warmte van een lage naar een hoge temperatuur wordt gebracht, zodanig dat deze kan dienen als verwarming.

Met behulp van het koudemiddel wordt warmte aan de buitenlucht onttrokken. Dit koudemiddel heeft de bijzondere eigenschap dat het al verdampt bij een lage temperatuur. Daardoor kan een warmtepomp zelfs bij hele lage buitentemperaturen toch bruikbare warmte uit de buitenlucht opnemen. Het koudemiddel haalt warmte uit de bron doordat het verdampt onder lage druk en wordt gasvormig. In een gesloten systeem wordt vervolgens het aanwezige gas rondgepompt en weer in druk verhoogd. Het resultaat is dat het warme gas condenseert bij de hoge temperatuur en verhoogde druk, waardoor warmte vrij komt. Deze warmte wordt aan de lucht of een watercircuit afgegeven. Vervolgens wordt dit in de ruimte afgestaan. Als dit is gebeurd, wordt de druk in de condensor weer verlaagd, wordt het koudemiddel als vloeistof getransporteerd naar het buitendeel en kan er weer nieuwe energie uit de buitenlucht worden opgenomen. Zo herhaalt de cyclus zich.

Kort samengevat: het ‘winnen’ van warmte bij een lage temperatuur en het afgeven van deze warmte bij een hogere temperatuur wordt mogelijk gemaakt door:
Warmte winnen (aan de bronzijde): koudemiddel bij lage temperatuur laten verdampen door de druk te verlagen. Vloeistof wordt gas.

Warmte afgeven (aan de afgiftezijde): koudemiddel (in gasvorm) bij een hoge temperatuur laten condenseren door de druk te verhogen. Gas wordt weer vloeistof en er komt warmte vrij die wordt gebruikt voor verwarming.

De hoeveelheid warmte die dit systeem produceert, is opgebouwd uit de energie die wij ‘gratis’ uit de buitenlucht onttrekken plus de energie die wij nodig hebben voor het oppompen. Alleen de hoeveelheid energie die benodigd is voor het oppompen, verbruiken we en moeten we betalen. Dit is ongeveer een kwart van het geleverde vermogen. Deze efficiënte manier van verwarmen zorgt ervoor dat er zeer hoge rendementen, van meer dan 400%, kunnen worden behaald. Dit rendement wordt uitgedrukt in COP (Coëfficiënt of Performance).

Climer Lucht/Water Warmtepomp

Het toppunt van comfort, efficiënte en lage energiekosten

Een nieuw innovatief duurzaam systeem?

De warmtepomp oplossingen van Climer zijn veel schoner, veiliger, goedkoper en milieuvriendelijker dan alternatieve oplossingen op basis van gas of olie en andere elektrische systemen. Zo weet u zeker dat u het meest optimale uit de techniek kan halen.


Maximaliseer uw energiebesparing

De warmtepomp oplossingen van Climer levert altijd een flinke besparing op de verwarmingskosten op in verhouding met gasgestookte of elektrische kachels. Met een zeer hoge coëfficiënt off performance bent u verzekerd van een zeer positief rendement, het hele jaar door.


Een comfortabele woning gedurende het gehele jaar

De warmtepomp oplossingen van Climer zorgt voor een comfortabele woning, zelfs bij extreme buitentemperaturen tot wel -25°C graden. Het systeem verwarmt in de winter en koelt in de zomer.


Gemak dient de mens

De warmtepomp oplossingen van Climer zijn zo ontworpen dat niet alleen het installeren, maar ook het dimensioneren en het bedienen kinderspel is. Door gebruik te maken van onderhoudsvriendelijke materialen, minder computercomponenten en de bediening maximaal te versimpelen.


Het meest optimale systeem, voor uw woning

De warmtepomp oplossingen van Climer zijn maatwerk. voor elke woning is er een oplossing voor handen, of u nu in een woning woont van een eeuw oud, of dat uw woning nu wordt gebouwd. Omdat wij gespecialiseerd zijn in het ontwikkelen van “op maat systemen” kunt u een speciaal voor uw situatie ontwikkeld systeem in uw woning verwachten. Uiteraard kunt u ook kiezen voor een systeem uit ons al breed georiënteerd assortiment.


Wat uw keuze ook is, de warmtepomp oplossingen van Climer zullen voor u altijd de meest gunstige en meest rendabele oplossing zijn om uw woning in de winter en in de zomer heerlijk comfortabel te houden