Product Info

Ionisatie (of ioniseren) is het proces waarbij een atoom of molecuul uit ongeladen toestand een elektron kwijtraakt of er een bijkrijgt, waardoor het verandert in een geladen deeltje, ook wel ion genoemd.

Ionisatie is geen spontaan proces: er is energie voor nodig, die ionisatiepotentiaal wordt genoemd. Ionisatie kan het gevolg zijn van het verlies van een elektron na botsingen met subatomaire deeltjes, botsingen met andere atomen, moleculen en ionen, of door de interactie met elektromagnetische straling. Ionisatie kan plaatsvinden door een verval door het interne conversieproces, waarbij een geëxciteerde kern zijn energie overdraagt naar een van de binnenste schaalelektronen waardoor deze wordt uitgeworpen.

Negatief geladen ionen worden geproduceerd wanneer een vrij elektron botst met een atoom en vervolgens gevangen wordt in de elektrische potentiaalbarrière, waardoor overtollige energie vrijkomt. Het proces staat bekend als ionisatietechniek voor elektronenvangst.

Positief geladen ionen worden geproduceerd door een hoeveelheid energie over te brengen naar een gebonden elektron bij een botsing met geladen deeltjes (bijv. Ionen, elektronen of positronen) of met fotonen. De drempelwaarde van de benodigde energie staat bekend als ionisatiepotentiaal.

De bestudering van dergelijke botsingen is van fundamenteel belang met betrekking tot het paarlichaamsprobleem, dat een van de belangrijkste onopgeloste problemen in de natuurkunde is. Kinematica experimenten, d.w.z. experimenten waarin de complete momentum vector van alle botsingsfragmenten (het verstrooide projectiel, het terugstuitende doel-ion en het uitgeworpen elektron) worden bepaald, hebben bijgedragen aan belangrijke vorderingen in het theoretische begrip van het paar-lichaamsprobleem in de afgelopen jaren.

Een goed voorbeeld van het creëren van positieve ionen en vrije elektronen als gevolg van ionenimpact is een cascade-reactie waarbij elektronen betrokken zijn in een regio met een voldoende hoog elektrisch veld in een medium dat geïoniseerd kan worden, zoals lucht of een vloeistof.

Na een originele ionisatiegebeurtenis, als gevolg van bijvoorbeeld ioniserende straling, drijft het positieve ion naar de kathode, terwijl het vrije elektron naar de anode afdrijft van het apparaat. Als het elektrische veld sterk genoeg is, verkrijgt het vrije elektron voldoende energie om een verder elektron vrij te maken wanneer het volgende botst met een ander molecuul.

De twee vrije ionen bewegen dan naar de anode en winnen voldoende energie uit het elektrische veld om impactionisatie te veroorzaken wanneer de volgende botsingen optreden; enzovoorts. Dit is in feite een kettingreactie van het genereren van geladen ionen en is afhankelijk van het feit dat de vrije ionen voldoende energie krijgen tussen botsingen om de lawine in stand te houden.

Ionisatie is niets anders dan atomen of moleculen (ionen) een negatieve of positieve lading meegeven door middel van bijvoorbeeld elektriciteit toe te voegen. Hierdoor komen moleculen in beweging. In het vervolg noemen we alleen even de moleculen, daar we nu weten wat hiermee bedoeld wordt.

Als wij deze moleculen in beweging zetten ontstaat er wrijving en bij deze wrijving ontstaat energie die we kunnen omzetten in warmte. De hoeveelheid wrijving kunnen we manipuleren, door binnen een gesloten circuit, meer of minder moleculen op te slaan. Maar ook door meer of minder elektriciteit toe te voegen.

De grote kunst is de juiste balans tussen deze 2 variabelen te vinden. Deze wijze is ook als intellectueel eigendom vastgelegd. Bij te veel wrijving ontstaat te veel ‘loze’ energie en dus verloren warmte. Bij te veel elektriciteit raken de moleculen te snel oververhit en vermindert de werking.

Op het gebied van ionisatieverwarming zijn er veel verschillende technieken mogelijk die echter essentieel van elkaar verschillen qua uitkomsten in de praktijk.

De behuizing van de ‘ionisator’ is nagenoeg altijd buisvormig, en ze werken allemaal met één of meerdere ionisatie pennen. Hier valt ook gelijk de kwaliteit vanaf te leiden. Hoe meer pennen, hoe beter de efficiëntie van de overdracht. Zo zijn er systemen met 1 grote pen per fase, deze is dan ook erg groot, en hierdoor ook erg gevoelig voor externe invloeden. Vaak wordt dit systeem gebruikt om in een individueel primair systeem te plaatsen. Door de grote hoeveelheid stroom welke deze afgeeft zijn er altijd ergens wel een paar moleculen die reageren. De 2-pen systemen zijn iets efficiënter omdat deze samen werken, en deze hebben ook iets minder stroom nodig om de moleculen in beweging te krijgen.

De geavanceerdere systemen hebben 3, 6 of zelfs 9 ionisatie pennen. Hoe meer pennen, hoe efficiënter het systeem werkt, maar ook hoe minder stroom er toegevoegd hoeft te worden om de moleculen te bereiken. U zult ook begrijpen dat hoe meer pennen, hoe langer ook de levensduur van het systeem. Mocht er 1 of meerdere uitvallen, blijft het systeem wel gewoon werken.

Helaas begint de term Ionisatie een eigen leven te leiden en wordt bij standaard elektrische toestellen voor verwarming ook vaak de term ionisatie gebruikt. Doorstroom toestellen gebruiken een elektrische weerstand. De ionisatie pomp werkt juist met elekronische impulsen.

Er zijn inmiddels verschillende systemen te vinden op de markt welke werken met een open en gesloten circuit. Een open circuit is makkelijk te installeren, daar deze 1 op 1 geplaatst wordt in het cv-systeem. Helaas ook moeilijker te dimensioneren. Het energieverbruik van deze systemen is dan ook hoger omdat het langer duurt voordat de moleculen ‘aan het werk’ worden gezet.

Een gesloten (primair) circuit werkt efficiënter, daar er binnen dit circuit een snellere opbouw van warmte kan worden opgebouwd. Door middel van een warmtewisselaar wordt de warmte overgedragen aan een secundair circuit. De grootte van de wisselaar kan bepalend zijn voor de snelheid van de overdracht.

De gebruikte vloeistof is een speciale natriumoplossing. In "gecopieerde" systemen wordt er vaak gewerkt met een warmte overdragende vloeistof, op een Mono propyleen glycol basis, deze vloeistof heeft van oorsprong al een bepaalde hoeveelheid van moleculen welke geactiveerd kan worden, ten opzichte van water. Er zijn ook systemen welke water als overdrager gebruiken. Dit kan in het begin goed gaan, maar door de aanhechting van koolstof en metalen welke in het cv-systeem aanwezig zijn zal de werking van de ionisator zeer snel zijn werking verliezen.

In gesloten systemen wordt ook gewerkt met een vloeistof, deze wordt in kwaliteit onderscheiden door MPG of door een natriumoplossing. Aan beide worden extra moleculen toegevoegd voor een betere en snellere werking van de ionisatoren. De samenstelling van de vloeistof kijkt wel erg nauw, zie eerdere uitleg hierover. MPG verliest na verloop van tijd zijn overdragende werking, en zal om de zoveel tijd vernieuwd moeten worden. Natrium houdende vloeistof (zouten) bestaat van nature al uit positief en negatief geladen ionen en is hierdoor uitermate geschikt om als ionisatievloeistof te

Elektriciteit is de voeding. Er zijn systemen die rechtstreeks op het elektriciteitsnet aangesloten worden, hierbij wordt alleen de warmtevraag middels een temperatuur relais geschakeld. Een overspanningsbeveiliging wordt vaak meegeleverd, waarin ook een temperatuuraflezer geplaats is.

Andere systemen hebben een fase gestuurd systeem waarbij de hoeveelheid elektriciteit wordt verdeeld over de hoeveelheid ionisatiepennen middels een relais.

Meer geavanceerdere systemen hebben een geïntegreerde computer welke door middel van speciale software de hoeveelheid afgegeven elektriciteit, hertz, maar ook de temperatuur geregeld kan worden, hierbij is het ook mogelijk om de ionisator pennen modulair met elkaar te laten werken, dus op basis van vraag kunnen er 2 of meerdere ionisatiepennen in of uitgeschakeld worden.

Deze systemen kunnen met beduidend minder ingaand vermogen een gereguleerde afgifte realiseren. Ook hebben deze systemen een snellere reactie en opwarmtijd omdat deze systemen vaak met de maximaal aantal ionisatiepennen uitgevoerd worden.

De wet van behoud van energie blijft vanzelfsprekend gelden, je kan nooit ergens meer energie uithalen dan dat je er in stopt. Vaak wordt er vergeten dat deze wet alleen opgaat in een geïsoleerde situatie en ruim 2 eeuwen geleden is uitgevonden. De originele benaming is dan ook "mechanische equivalent van warmte. En was eigenlijk gebaseerd op de omzetting van kinetische energie. Meer hedendaagse manieren om verschillende soorten van energie om te zetten in warmte waren in die tijd eigenlijk nog niet bekend.

Wij passen ook niet de eerste en/of tweede hoofdwet toe je kan namelijk geen energie ergens bij verzinnen. Wel is in dit geval ook de eerste wet van Differentiaal van toepassing?

Volgens de deze wet geldt, dat de hoeveelheid warmte gelijk is, aan de toename van de inwendige energie + de geleverde arbeid !!.

De inwendige energie; De van nature in natrium aanwezige energiepotentiaal in de vorm van positief geladen ionen en negatief geladen ionen + de geleverde arbeid in de vorm van toegevoegde energie (stroom) zorgt voor een hogere uitput dan de hoeveelheid stroom die er in gestopt wordt.

kort samengevat, je gebruikt de reeds aanwezige( inwendige) energie, en activeert deze door nog een deel energie er aan toe te voegen.

Tegenwoordig gebruiken we termen al COP of SCOP, waarin we willen weten hoeveel externe energie we kunnen omzetten in bruikbare energie, ofwel warmte. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de hoeveelheid energie die het kost. De Coëfficiënt of Performance (COP) is een getal dat aangeeft hoe efficiënt een warmtepomp werkt. Het geeft de verhouding weer tussen de energie die nodig is om warmte op te pompen uit een bron en de warmte die het systeem produceert. Stel je voor dat 1 kW aan elektriciteit wordt gebruikt om extra 3.5kW externe energie te vergaren, dat je hier dan dus in totaal 4,5 kW warmte voor terug krijgt: de warmtepomp heeft dan een rendement, oftewel een COP, van 4,5. De COP laat zien hoeveel energie hiervoor benodigd is in verhouding tot de warmte die wordt opgewekt. Omdat de COP een kengetal is dat nogal geclaimd wordt door warmtepomp techniek spreken wij liever over een omzettings-efficiëntie factor.

Het omzetten van energie op basis van ionisatie, kost ook energie. Deze energie kunnen we nu alleen erg goed gebruiken. Bij Ionisatie komen er 3 verschillende soorten energie vrij. Kinetische energie, wrijvingsenergie en elektrische energie. Dit betekent dat een verhoogde vorm van overdracht bestaat. Want de 3 verschillende energievormen kunnen gebundeld worden. Met deze techniek kunnen alle 3 de vormen van energie gecreëerd worden door slechts 1 van de 3 kunstmatig toe te voegen, in dit geval elektriciteit.

Kort samengevat, door ionisatie wordt meer energie gegeneerd dan aan elektrische energie wordt ingebracht. Feitelijk komt een chemische reactie tot stand waarbij 1 deel elektriciteit een chemische reactie aan gaat waarbij 2 delen inwendige energie in de vloeistof wordt geactiveerd. Hierdoor komt warmte vrij die wordt afgegeven middels een warmtewisselaar.

Heb ik dan nu een COP van 3? Nee, deze blijft gewoon 1, ik heb nog steeds 1 deel stroom nodig, er wordt geen externe energie toegevoegd. Maar wel kan men dit deel elektriciteit veel gunstiger benutten dan andere apparaten waarbij de term COP wel van toepassing is. We kunnen misschien beter spreken over een energie omzettingscoëfficiënt om niet onnodige verwarring te creëren met de door warmtepompen geclaimde COP.

De efficiëntie kunnen we nog verder opvoeren, door ook nog te spelen met de verschillende frequenties van elektriciteit, waarbij we de moleculen harder of zachter kunnen laten bewegen. Maar ook kunnen we spelen met de hoeveelheid stroom en de hoeveelheid impulsen die we aan de moleculen afgeven. Zo kunnen we de opwarmsnelheid reguleren, maar ook de temperatuur.

Het is ook niet alleen de verschillende energiestromen welke de C-ion zijn positieve energieverbruik toeschrijft. Het totaal is gebasseerd op de juiste verhoudingen van toegevoegde energie ten opzichte van de vrijgekomen energie, en de tijd welke benodigd is om de ionen in beweging te brengen en te houden..

Nee! ondanks dat er een natuurkundige reactie wordt gecreeerd is het systeem volledig veilig. Het voldoet aan alle in Europa geldende richtlijnen en beveiligingseisen. Ook het Ionisatieproces is niet gevaarlijk.

Ionisatie CV Pomp

DTE-Europe heeft samen met Ruptura® Technologies een reeks krachtige ionisatie cv pompen ontwikkeld met een compacte uitstraling. Zij waren onafhanelijk van elkaar al jaren bezig deze techniek naar een volgend niveau te krijgen.

Beide bedrijven waren al geruime tijd bezig om de ionisatietechniek verder door te ontwikkelen om te kunnen worden ingezet binnen o.a. particuliere huishoudens en kleinere utiliteit. In 2017 hebben deze bedrijven hun gezamelijke opgedane kennis samengevoegd tot een revolutionair concept. Een verwarmingssysteem welke bijna 1:1 utwisselbaar is met de traditionele cv ketel, werkend op zowel laag als hoogtemperatuur. De gepatenteerde techniek is ondertussen door de Franse CETIAT (KIWA) uitvoerig getest, en ook bestempeld tot 1 van de meest logische systemen om woningen welke geen gasaansluiting bezitten, op een verantwoorde manier te verwarmen. Tevens is het niet noodzakelijk de hoofdaansluiting te verzwaren, mits de 3-fase aansluiting aanwezig is. Voor Nederland betekent dit dus een waardige oplossing om op een verantwoorde manier, zonder hoge investering "van het gas af" te kunnen gaan.

Ionisatie cv pompen zijn in feite een elektrisch verwarmingssysteem, alleen maakt deze gebruik van de techniek genaamd ionisatie.

De robuustheid en betrouwbaarheid van deze technologie onder extreme omstandigheden is niet nieuw. De techniek is reeds ontwikkeld in de eerste wereldoorlog, enkel was de techniek exclusief voorbehouden voor een specifieke doelgroep binnen de marine en de luchtvaartindustrie.

De ontwikkeling van dit innovatieve energiebesparende verwarmingssysteem zette zich in de jaren zeventig voort om toepassingen te vinden in de industrie, helaas bleken andere energiehoudende grondstoffen op dat moment goedkoper waardoor er geen verdere ontwikkeling plaats vond.

Ondertussen vraagt de wereld wel om de verdere ontwikkeling van ionisatietechniek. In Nederland willen we zelfs van het gas af. Vandaar dat DTE-Europe en Ruptura Technologies de handen ineen hebben geslagen om voor de consumentenmarkt een systeem op de markt te brengen welke voldoet aan de verwarmingswensen van o.a. de Nederlandse markt.

Het grote voordeel van Ionisatieverwarming is dat deze een positieve omzetting heeft. De 9kW ionisatie cv pomp start op 3 fase, en kan zich terug moduleren zodra deze is opgestart naar 13 Ampère* . Er hoeft geen verzwaarde krachtstroom aansluiting aangevraagd te worden, deze blijft binnen de standaard 3x 25 Ampère. * mits deze correct is aangesloten en het cv systeem volledig waterzijdig is ingeregeld.

Een Ionisatie cv pomp is hierdoor in nagenoeg alle woningen toepasbaar, in aanschaf vele malen goedkoper dan een warmtepomp en in verbruik goedkoper dan een elektrische cv ketel.

In Nederland willen we van het gas af en met deze techniek kan dat eenvoudig met behoud van het bestaande verwarmingssysteem. Met deze ionisatie cv pomp kan de gasgestookte cv-ketel worden vervangen.

Een complete reeks zonder power limits

Wij kunnen inmiddels een compleet assortiment ionisatie cv pompen zonder vermogensbeperking aanbieden. In de meeste gevallen is de 9kW voldoende voor het verwarmen van de meeste in Nederland staande woningen, maar uitgeweken kan worden naar de 6kW 12kW en maximaal 25kW

Momenteel is de ionisatie cv pomp alleen nog bedoeld voor de productie van verwarming. In combinatie met een thermodynamische warmtepomp of een separaat geplaatste boiler, kan er ook warmwater geproduceerd worden. Het systeem is geschikt om aan te sluiten op alle soorten installaties (huizen, sportcomplexen, gebouwen, kassen ...) en oppervlakten.

Doordat de ionisatie cv pompen in serie (cascade) geïnstalleerd kunnen worden, is er geen beperking in vermogen.

De ionisatie cv pomp is dankzij zijn kenmerken; betrouwbaar, energiezuinig en respect voor het milieu, geconfigureerd. Uitermate geschikt voor huishoudelijke verwarming, maar ook voor kleine en middelgrote ondernemingen.

Maximale besparingen

Energiebesparing tot wel 60 % op de kosten van de huidige verwarming. Geen verplichte jaarlijkse onderhoudskosten.

Maximale veiligheid

Vrij van vlammen of elektrische weerstanden. Geen rook en koolmonoxide vergiftiging. Geen risico op gaslekken, brand of ontploffing.

Respect voor het milieu

Geen uitstoot van vervuilende stoffen in de atmosfeer. Perfecte synergie met PV systemen. Geen productie van vervuilende elementen en afval. (Wij proberen zoveel mogelijk circulair te fabriceren).

Maximale eenvoud

Klein en handelbaar formaat, Kan in elke ruimte worden geïnstalleerd. Geen rookgasafvoer nodig. Extreme flexibiliteit in stedelijke omgevingen. Geen geluidsproductie. Ideaal met radiatoren en met vloerverwarming (hoog en laag temperatuur verwarming).

Maximale technologie

Ongeveer 5 keer sneller dan een gasgestookte ketel. Constante opbrengst, zelfs bij zeer lage temperaturen van - 40 °. Optimale efficiëntie van meer dan 98%. 10 jaar garantie op de ionisator. Geproduceerd in Europa op basis van Franse technologie met een stukje Nederlandse input .

De dimensionering

Het juiste vermogen is essentieel voor het gewenste comfort en de juiste besparingen. Het vermogen is modulerend, dus altijd het juiste vermogen bij de juiste vraag. Waterzijdig inregelen van het systeem bevordert de overdracht van het vermogen zonder waterzijdig inregelen zal het systeem overmatig energie consumeren!.
Het systeem calculeert zelf hoeveel vermogen deze benodigd is, als er meer vermogen nodig is kan deze waarde afwijken