Belangrijk om te weten.

Graag willen wij u informeren welke maatregelen u allemaal zou kunnen toepassen om uw woning energiezuiniger te maken.
Of u nu meer comfort wilt, een lagere energierekening of omdat u meer wilt doen voor het milieu.

Grootste besparing

De energierekening van een gemiddeld huishouden bestaat voor 20% uit kosten voor warm tapwater en maar liefst 60% voor verwarming. Met goede schil isolatie kunt u dus het meest besparen (tot wel 65%) op energiekosten voor verwarming. Immers, energie die niet verloren gaat kost geen geld. Maar er zijn meer voordelen...

Aanzienlijk meer comfort

Goede schil isolatie van uw woning of bedrijfspand verbetert het comfort aanzienlijk. Het voorkomt koude stralende oppervlakten en tocht- of vochtproblemen en zorgt het hele jaar door voor een meer gelijkmatige binnentemperatuur. De vochthuishouding reguleert beter waardoor de lucht ook aangenamer aanvoelt.

Extra voordelen

Door goede schil isolatie kunnen bestaande radiatoren met een lagere watertemperatuur verwarmen, zogenaamde Lage Temperatuur Verwarming (LTV) waardoor het rendement van een HR-ketel stijgt en het gasverbruik daalt. Het cv-ketel vermogen kan kleiner worden (voordelig bij vervanging).

Vloerverwarming kan worden toegepast welke energiezuiniger en comfortabeler zijn dan radiatoren. Duurzame energie kan makkelijker worden toegepast door o.a. combizonneboiler, ventilatiewarmtepomp of laag temperatuur installatie. Schil isolatie verbetert behalve de thermische isolatie vaak ook de geluidsisolatie.

Isoleren gaat altijd samen met ventileren

Met goede schil isolatie en kierdichting hou je ongewenste warmte en koude buiten de deur, maar vermindert ook de natuurlijke ventilatie welke zorgdraagt voor afvoer van vocht, vervuilde lucht en toevoer van verse buitenlucht. Dat kan met centrale of decentrale mechanische ventilatie, zo mogelijk met energiebesparende warmteterugwinning (WTW) uit de afgezogen binnen lucht, worden opgelost. Maar dat is niet overal mogelijk.

Dus zorg voor goede ventilatie, of zet elke dag, het liefst na de nachtrust, de deuren en ramen even 10 minuten open en zorg dat de ventilatieroosters ‘s nachts open staan.

Isolerend vermogen: Rc-waarde, RD-waarde en Lambda-waarde

Een veelgebruikte term bij isoleren is de zogenaamde Rc-waarde. Deze geeft met een getal het warmte-isolerend vermogen van een materiaal (de constructie) aan. Hoe hoger het getal, hoe beter. De Rc-waarde wordt bepaald door de dikte van het isolatiemateriaal te delen door de Lambda-waarde (λ). De Lambda-waarde is de warmtegeleidingscoëfficiënt waarvoor geldt: hoe lager de waarde, hoe slechter het materiaal warmte doorlaat en het dus beter isoleert. De RD-waarde van een materiaal is de isolatiewaarde van het product zelf zonder gebruik te maken van de constructie waar het zich mee verbind.

Welke maatregelen kunt u allemaal nemen?

Muur isolatie
Kruipruimte isolatie
Dak isolatie
Glas isolatie
Zonnepanelen
Wind-energie
Verwarmen
Ventileren
Overige technieken