De 10 bespaartips van het energie bespaarloket

Er valt heel wat te besparen op je energierekening door bewust om te gaan met elektriciteit en gas. Door slim om te gaan met energie, help je het klimaat een handje én kan je honderden euro’s besparen op je energierekening.

Huishoudens gebruiken al tientallen jaren structureel minder gas, maar ook het stroomverbruik lijkt nu na jaren te zijn gestabiliseerd - iets af te nemen.

Ook letten mensen door de economische crisis beter op de meterstand voor hun elektriciteitsrekening. Daar staat tegenover dat nieuwe stroomverslinders als grote platte televisies, smartphones en tablets de laatste tijd wel steeds populairder worden.

De apparaten die de meeste elektriciteit erdoor jagen zijn al jarenlang de koelkast, de vriezer, de tv, de wasdroger en wasmachine. Op deze apparaten is makkelijk te besparen.


Onze top-10 bespaartips:

1. Vermijd gloeilampen, kies voor spaarlampen

2. Breng tochtwering aan bij deuren en ramen, zo voorkom je dat koude lucht naar binnen waait

3. Laat de was buiten drogen of binnen op een waslijn, in plaats van in de wasdroger

4. Haal opladers en adapters van bijvoorbeeld telefoons en laptop uit het stopcontact. Zeker oudere opladers (die warm worden) verbruiken veel energie.

5. Zet elektrische apparaten niet op stand-by, maar uit

6. Gebruik tijdens het koken een deksel op de pannen

7. Doe de lichten uit in kamers waar je niet bent

8. Zet de thermostaat een graadje lager en doe daarvoor in de plaats een warme trui aan

9. Vergeet niet de thermostaat een uur voordat je naar bed gaat alvast laag te zetten. De kamer blijft zolang nog warm, maar je stookt niks.

10. Was op lagere temperaturen. Vrijwel alle wasmiddelen wassen goed schoon op 30 graden. Dat is veel zuiniger dan wassen op 60 graden.

10b. Met de wasmachine kunt u ook al snel 32 euro per jaar besparen!
Kies een machine met een capaciteit die past bij je huishouden.Een energiezuinige wasmachine verbruikt ongeveer 20 procent minder elektriciteit dan een model van 8 jaar oud. Koop een wasmachine met energielabel A, was resultaat A en droogresultaat A Was altijd met een volle trommel


Er staat nog te veel apparatuur stand-by

Ruim tien procent van het elektriciteitsverbruik in huis gaat op aan verbruik van apparaten die stand-by staan. Veel huishoudens hebben smartphones, iPads en grote televisies. Juist hier kan je veel op besparen.

Met video en audio apparatuur kan je zomaar 63 euro besparen per jaar. Kijk je digitaal? Houd je decoder in de gaten. Sommige kastjes gebruiken per jaar meer stroom dan je wasmachine Kies voor een energie-efficiënt scherm, zoals een lcd-led televisie, met een diameter die niet groter is dan een kwart van de kijkafstand. Een groter scherm kijkt minder fijn en verbruikt meer energie Stel energiebeheer in, zodat uw computer bij pauzes direct in de slaap- of sluimerstand gaat Sluit de computer met printer aan op een stekkerdoos met schakelaar, zodat je na gebruik alles in één keer van de stroom kunt halen.


Maar u kunt nog meer besparen!

Besparen op warmte

Besparen op water

Besparen op stroom

Besparen op uw energierekening