Thermo Dynamische warmtepompen

Wat is een thermodynamische warmtepomp?

Geluidsloos, onderhoudsvrij, duurzaam!

Een thermodynamische warmtepompen maken gebruik van de omgevingswarmte. Het verschil met de bekende lucht-water warmtepomp zit hem in de manier waarop de energie uit de omgeving wordt “gewonnen”. Een lucht-water warmtepomp onttrekt de warmte aan de buitenlucht met behulp van een ventilator,  terwijl een thermodynamische warmtepomp gebruik maakt van een thermodynamisch paneel waar het koelmiddel door stroomt.

 

De werking van thermodynamische warmtepompen

In ondergaand schema wordt het werkingsprincipe van de thermodynamische warmtepomp weergeven. Vervolgens zal het schema worden toegelicht.

De werking van een thermodynamische warmtepomp is te verdelen in vijf stappen:

 1. Het koelmiddel circuleert bij zeer lage temperaturen door het thermodynamische paneel of verdamper, in een gesloten circuit met de warmtepomp. Afhankelijk van het type kan de temperatuur van het koelmiddel -30 ºC zijn.
 2. In het paneel zorgt het temperatuurverschil tussen het koelmiddel en de buitenlucht ervoor dat het koelmiddel de thermische energie van de buitenlucht opneemt. Dit gebeurt dus als de zon schijnt, maar ook als het regent, als het bewolkt is en zelfs ´s nachts.
 1. De compressor zuigt het verwarmde koelmiddel vervolgens aan, waarna de temperatuur en de druk verhoogd worden.
 1. Met hoge druk wordt het koelmiddel en de warmte die het bevat naar de condensor gevoerd. Inmiddels in verdampte toestand geeft het koelmiddel via de warmtewisselaar zijn warmte af aan het water en condenseert.
 1. Uiteindelijk bereikt het koelmiddel het expansieventiel waar de druk verlaagd wordt en de temperatuur weer omlaag gaat. Het koude koelmiddel gaat vervolgens weer terug naar het paneel en de cyclus begint opnieuw.

De thermodynamische panelen zijn gemaakt van geanodiseerd aluminium zijn door hun lage gewicht, ongeveer 8 kg, zeer makkelijk te installeren.

De voordelen van het thermodynamische warmtepompen zijn:

 • Het systeem werkt altijd, dag en nacht, en als het bewolkt is of regent
 • De panelen kunnen zowel horizontaal als verticaal tegen bijvoorbeeld een muur geplaatst worden
 • De panelen kunnen onder zonnepanelen of zonneboiler geplaatst worden
 • Makkelijk te hanteren en installeren door het lage gewicht
 • Het systeem is geluidloos
 • Verwarmt het water tot 60 ºC
 • Geen onderhoud nodig

De thermodynamische warmtepompen worden gebruikt om gebouwen, woningen, zwembaden en sportclubs van warm water te voorzien voor verwarming en warm tapwater.

DTE Europe levert en ontwikkeld eigen Thermo dynamische systemen onder de naam Combine TD
Deze zijn verkrijgbaar in verschillend configruaties en vermogens.

Wilt u meer weten, neem gerust contact met ons op.