Het isoleren van uw gevel

Tegenwoordig is het bij nieuwbouwwoningen erg vanzelfsprekend dat gevels vooraf geïsoleerd worden. Tot begin jaren ‘90 was het isoleren van de gevel bijna niet aan de orde. Dit heeft als resultaat dat een overgroot deel van de bestaande woningen niet of niet goed is geïsoleerd. Slechte isolatie van de gevel zorgt er voor dat veel warmte verloren gaat en dat er vaak veel tocht in de woning voor komt.  Dit ziet men direct terug op de energierekening.
Toch kunnen bewoners van oude woningen meer comfort in huis halen. Zo zijn er tegenwoordig diverse manieren om uw woning achteraf te isoleren. Het isoleren van de gevel heeft niet alleen vele voordelen voor het comfort van uw woning. Maar u bespaart ook nog eens heel veel op uw stookkosten.

Wanneer is er een spouwmuren aanwezig?

Vóór circa 1920 werden woningen gebouwd met steens- muren, daarna met spouwmuren (ruimte tussen de buiten- en binnenmuur). Vaak een (lucht)spouwbreedte van 5 cm. vóór 1975 en 6 tot 7 cm. daarna. of u een spouwmuur heeft kunt u eenvoudig nagaan door bij een buitendeur de dikte vanaf de binnenmuur tot en met de buitenmuur te meten. Als de dikte 24 centimeter of kleiner is dan heeft uw woning waarschijnlijk geen spouwmuur. Spouwmuren hebben meestal onderaan in de buitenmuur om de paar meter ventilatie openingen (roosters of verticaal geplaatste bakstenen zonder voegen.)

Alternatieven in plaats van spouwmuurisolatie

Als er geen spouw aanwezig is, dan kan de gevel worden geïsoleerd aan de buitenzijde of binnenzijde. Isoleren aan de buitenzijde of van de spouw heeft als voordeel dat u geen binnenruimte hoeft in te leveren isoleren van de binnenmuur heeft als nadeel dat u binnenruimte moet inleveren. Wel kunt u dan weer meer isolatiematerialen kwijt.