Besparen op uw watergebruik

Nederland heeft betrouwbaar, schoon kraanwater. Het is belangrijk daar zuinig mee om te springen, om energieverspilling en verdroging tegen te gaan. Ook voor uw waterrekening is besparen gunstig. Met onderstaande tips kunt u direct actie ondernemen. Daarnaast vindt u ook tips voor waterbesparende investeringen.

Door de kraan te laten lopen tijdens het tanden poetsen spoelen er bijvoorbeeld al enkele liters schoon, ongebruikt water het riool in. Zonde! Het kost veel geld en energie om schoon drinkwater te maken en omdat we in Nederland steeds meer water gebruiken, zal het steeds meer geld en energie kosten om iedereen van schoon drinkwater te voorzien. Door in huis slim met water om te gaan bespaart u niet alleen geld en energie (voor het verwarmen van het water), maar u helpt ook het milieu een handje.


(Be)spaar het milieu


Bespaar In huis


Besparen rond het huis


Investeren in waterbesparing

 1. Zuinig zijn met warm water is een dubbele besparing. U bespaart water uit, en energie voor waterzuivering, en daarnaast ook nog stookkosten voor het opwarmen van het water. Een gemiddeld huishouden gebruikt 385 m3 gas per jaar om drinkwater te verwarmen. Dat kost ongeveer € 258 (prijspeil 2007).
 2. Zorgvuldig omgaan met water is de eenvoudigste manier om te besparen. U verhoogt uw structurele waterbesparing door te investeren in energie- en waterzuinige apparatuur, zoals een hoog rendement warmwatertoestel of vaatwasser met A-label. 
 3. Een energiezuinig warmwatertoestel bespaart veel energie. De zuinigste toestellen zijn de zonneboilercombi, de warmtepompboiler, de Ultra Hoog Rendement combi-ketel en de Gaskeur HRww combiketel. Welk toestel voor u de beste keuze is, hangt af van uw situatie.
 4. Heeft u al een nieuw toestel voor warm water gekocht, of gaat u uw huis verbouwen? Denk dan ook aan de waterleidingen tussen het toestel en de keuken- en badkamerkraan. Optimale warmwaterleidingen zijn kort en dun. U bespaart zo water, energie en u hoeft minder lang te wachten op warm water.
 5. Als het warmwatertoestel te ver van de keuken staat, en optimale leidingen geen oplossing bieden, dan kan een miniboiler een oplossing zijn.
 6. Overweeg bij verbouwing of vervanging van uw toilet een waterbesparend toilet. Dat is net zo functioneel maar veel beter voor het milieu, omdat u 30.000 liter water per jaar bespaart.
 7. Een zuinige wasmachine of vaatwasser brengt uw jaarverbruik flink omlaag. Machines met een A-label gebruiken de minste energie en besparen op warm water zonder ongemak
 8. Gebruik een waterbesparende douchekop, ook wel 'spaardouche'. In winkels komt u die naam nauwelijks tegen. Let daarom op het waterverbruik: maximaal 7 liter per minuut.
 9. Stap een minuutje eerder onder de douche vandaan.
 10. Laat de warmwaterkraan niet langer lopen dan nodig is, en controleer of alle kranen een waterbesparend mondstuk of doorstroombegrenzer hebben.
 11. Heeft u een boiler? Stel de temperatuur dan lager in (nooit lager dan 60 graden vanwege risico op Legionella!), plaats een tijdklok en zet de boiler uit tijdens vakanties.
 12. Zit er een badkamerverbouwing in het verschiet? Overweeg dan een douche-wtw. Die wint warmte terug uit weggespoeld douchewater.

Uiteraard zijn er nog veel meer manieren te bedenken om slim om te gaan met uw watergebruik, maar hopelijk zet dit u zeker toe tot nadenken.


 

Maar u kunt nog meer besparen!

Besparen op warmte

Besparen op stroom

Besparen op uw energierekening