Besparen op uw stroom verbruik.

Er zijn verschillende manieren om slim om te gaan met uw stroomgebruik, toch staan we er niet altijd bij stil.
De meeste mensen hebben ook geen idee waar het meeste stroonverbruik naartoe gaat.
H
ieronder geven we de meest voorkomende mogelijkheden op een rijtje en de daarbij meest gestelde vragen.


Verlichting

Een stroom besparende vorm voor het verlichten van bijvoorbeeld uw woonkamer of uw slaapkamer is het toepassen van LED-verlichting. De mogelijkheden met betrekking tot LED-verlichting zijn de laatste jaren steeds groter geworden. Daarnaast zijn er ook grote verschillen in kwaliteit. Meer informatie over LED-verlichting en de punten waar u goed op moet letten proberen we voor u uit te werken

 Wat is LED - verlichting?

De afkorting LED staat voor "Light Emitting Diode". Dit betekend in het Nederlands Lichtemitterende Diode, LED-verlichting heeft over het algemeen een zeer lange levensduur en ook het energieverbruik is een stuk lager dan een gloeilamp of een halogeen lamp. 

 Waarom LED - verlichting?

De reden waarom LED-verlichting verstandig is om toe te passen wordt in de vorige vraag al kort aangegeven. Het zorgt allereerst voor een lagere energierekening omdat LED-verlichting minder verbruikt ten opzichte van bijvoorbeeld een spaarlamp of een gloeilamp. Daarnaast gaat LED-verlichting doorgaans vele malen langer mee. Omdat LED-verlichting langer meegaan hoeven ze minder vaak vervangen te worden, dit scheelt ook weer in de kosten. 

Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van LED - verlichting?

Er zijn een aantal belangrijke punten waar u op moet letten bij het aanschaffen van led verlichting. Dit gaat om de volgende onderdelen:

Lichtsterkte
Het is belangrijk dat u bij de keuze van de juiste LED-verlichting goed let op de lichtsterkte van de lamp. De lichtsterkte wordt aangegeven in lumen (lm), dit is de totale hoeveelheid licht dat een lichtbron in alle richtingen uitstraalt. Lumen is dan ook de eenheid om de helderheid van een lichtbron te meten onafhankelijk van de richting van de lichtbundel. Hoe hoger het aantal lumen, des te meer licht geeft de LED-verlichting. Om de energiezuinigheid van de lamp te meten is het belangrijk om te kijken hoeveel lumen een LED-lamp geeft bij 1 watt. Hoe hoger het aantal lumen per watt, des te energiezuiniger is de lamp. 

Lichtkleur
De lichtkleur van LED-verlichting wordt aangeven met de aanduiding Kelvin (K). Hoe hoger het aantal Kelvin, des witter wordt het licht. Tussen de 3.000 en 4.000 kelvin heeft u te maken met koel licht (wit licht). Waarbij 4.000 het hoogst (koelst) is. Tussen de 2.000 en 3.000 kelvin heeft u te maken met warm (geel) licht. Hoe lager het aantal kelvin, hoe warmer (geler) het licht. Een gloeilamp heeft doorgaans een lichtkleur van circa 2.700 kelvin. Eén van de andere voordelen van LED-verlichting is dat u ook kan kiezen voor heel veel verschillende kleuren. In LED is elke kleur mogelijk.

Dimbaarheid
Niet alle LED-lampen die te koop staan zijn ook direct dimbaar. U dient van te voren goed op de verpakking te kijken of de door u gekozen LED-lamp dimbaar is of niet. De 12v LED is vaak alleen dimbaar met de juiste transformator de 230v vaak alleen met de juiste dimmer. Ondanks de vermelding van dimbaar op de verpakking!

Uitzonderingen zijn de nieuwste variant van LED, dit zijn geen diodes meer maar SMD. Deze zijn over het algemeen altijd dimbaar, maar alleen in stappen.

Gaat een LED-verlichting langer mee?

Ja, LED-verlichting kan erg lang mee gaan. Meer dan 25.000 branduren is voor LED-verlichting erg gebruikelijk. Sommigen lampen gaan zelfs 100.000 branduren mee. Over het algemeen gaat LED-verlichting die in een zeer warme omgeving worden geplaatst minder lang mee dan LED-verlichting die onder een normale temperatuur zijn geplaatst. Uitzonderingen bevestigen de regel, LED-verlichting kan ook eerder stuk gaan, maar dit heeft vaak meer te maken met het gebruik, dan met de branduren, deze zijn getest op onafgebroken branden.

 Zijn er nog meer aandachtspunten waar ik rekening mee dien te houden?

LED-verlichting is er in verschillende soorten en maten. Voordat u besluit om LED-verlichting te kopen is het verstandig om eerst goed te kijken naar de grootte van de fitting. Neem daarom voor de zekerheid uw oude lamp even mee naar de winkel. Daarnaast is het ook verstandig om voor aanschaf van LED-verlichting even goed naar de armatuur te kijken. Op deze manier kunt u ook zien hoe groot het peertje maximaal mag zijn en dat u dus niet een te grote variant koopt. 


Energiezuinige apparatuur

Het meeste stroom wordt toch wel gebruikt door oudere apparatuur, dit kan vaak oplopen tot vele honderden euro’s per jaar. Dus op tijd uw ouder apparatuur vervangen loont heel veel!

Tegenwoordig wordt bij het verkopen van apparatuur steeds meer de nadruk gelegd op het energieverbruik. Met een energiezuinig apparaat helpt u niet alleen aan een beter milieu, het bespaard u vaak ook geld, dit heeft op de lange termijn weer vele voordelen voor uw portemonnee.

Een voorbeeld:

U heeft de keuze uit twee wasmachines (wasmachine A & wasmachine B). Beide wasmachines geven de zelfde kwaliteit. 

Koelkast A kost € 500,00 en heeft een energie verbruik van € 58,00 per jaar
Koelkast B kost € 580,00 en heeft een energieverbruik van € 22,00 per jaar

Het verschil in verbruik tussen Koelkast A & Koelkast B is in dit geval €36,00 per jaar. Op basis van deze gegevens kost Koelkast A binnen 3 jaar al meer dan Koelkast B. Aan de hand van bovenstaand voorbeeld willen we aantonen dat u bij het aanschaffen niet altijd direct moet kijken naar het goedkoopste. Over meerdere jaren gezien is de meeste gevallen het energiezuinige apparatuur goedkoper. 

Waar moet ik op letten bij het kopen van een energiezuinig apparaat?

Sinds enkele jaren wordt het steeds makkelijker gemaakt om een keuze te maken uit de juiste energiezuinige apparaten. Bij vrijwel alle apparaten wordt namelijk een energielabel gegeven. Met dit label kunt u precies zien hoe energiezuinig een apparaat is. De energielabels gaan van A t/m G waarbij A het zuinigst is en G en minst zuinigst. 

Voor koelkasten, vriezers en wasmachines is tegenwoordig label A niet meer het hoogst maar zijn er ook apparaten die het label A+ , A++ of zelfs A+++ kunnen hebben. De reden hiervoor is het feit dat bijvoorbeeld een wasmachine die 5 jaar terug het label A had, door de huidige technologie een stuk minder energiezuinig is dan een wasmachine van deze tijd die ook label A zou hebben.


Wordt er nog meer gedaan dan alleen het aangeven van het label?
Ja, er wordt wel degelijk nog meer gedaan dan alleen het aangeven van het label. De overheid is onder andere een campagne begonnen waarbij naast het label ook wordt aangeven hoeveel energiekosten het apparaat jaarlijks verbruikt en bi jwaterverbruikers ook het waterverbruik. U kunt dus bij veel apparaten ook zien hoeveel jaarlijkse kosten u heeft bij het aanschaffen van een huishoudelijk apparaat. Op deze manier kunt u van twee apparaten die allebei een A label hebben ook meteen zien welke van de twee het zuinigst is. Dit is vooral handig als u van plan bent om het apparaat voor een lange periode te gebruiken.

Daarnaast is het verstandig om te kijken naar andere labels, keurmerken en certificeringen. Bij computers en televisies wordt ook vaak gebruikt gemaakt van het GEEA-label. Apparaten die zijn voorzien van een GEEA-label behoren tot de 30% zuinigste apparaten op de markt. Het GEEA-label kan gelden voor onder andere: TV, Dvd-spelers, verlichting voor thuisgebruik, computers, monitoren, faxen en scanners.

Naast het GEEA-label is er ook het Energy Star label. Dit label staat o.a. op computers, beeldschermen, printers, scanners en kopieerapparaten. Dit label geeft ook informatie over het energieverbruik van het apparaat. 

Bij welke apparaten kan ik kijken naar het energielabel?
Bijna alle apparaten hebben tegenwoordig een energielabel:


Standby killers

De standby-killer is een simpel maar zeer effectieve ingreep om het sluipverbruik bij onder andere de televisie en vele andere apparaten te voorkomen. De standby killer zorgt er voor dat het apparaat helemaal wordt uitgeschakeld op het moment dat het op standby staat. Dit voorkomt naast verspilling van elektriciteit ook dat de kans op brand in de woning een stuk minder wordt. 

Op het moment dat de standby killer het apparaat heeft uitgeschakeld en u besluit om (bijvoorbeeld) de radio weer aan te zetten, vangt eerst de standby-killer het signaal van de afstandsbediening op, en zet vervolgens de radio op standby. Door vervolgens nog een keer op de afstandsbediening te drukken, gaat de radio aan. Een simpele maar zeer doeltreffende ingreep. 

Hoe wordt een standby-killer aangesloten?

De standby-killer wordt 'gewoon' op een stopcontact aangesloten en heeft zelf ook stopcontact waar de stekker van het apparaat op is aangesloten.

Is een standby-killer voor elke apparaat een handige ingreep?

Nee, de standby-killer is voornamelijk erg handig bij oude televisies. Moderne televisies (vanaf circa 2010) hebben erg weinig sluipverbruik. Maar ook radio’s, digitale ontvangers, en ander randapparatuur met een kort geheugen moeten steeds weer opnieuw ingeleerd worden, dus probeer per apparaat eerst wat de wering is 

Zijn er nog meer punten waar op gelet dient te worden?

Ja, een standby-killer moet altijd in het zicht staan (van de afstandbeniening). Zorg dus dat de standby-killer niet achter een kast, vaas of ander object verscholen staat. 


Geen standby killer, dan de stekker er uit

De makkelijkste manier om te bezuinigen is natuurlijk de stekker uit het stopcontact te halen van alle apparaten die je niet gebruikt. Vaak worden de opladers gewoon in het stopcontact gelaten, maar ook de waterkoker of het koffiezet apparaat. Maar ook de koelkast voor verjaardagen wordt vaak vergeten uit te zetten.
Een makkelijke oplossing voor apparaten die toch met regelmaat gebruikt worden, een schakelstekker / stekkerblok. Hier kunt u één of meerdere apparaten in één keer mee uitzetten.

Uiteraard zijn er nog veel meer manieren om stroom te besparen, maar wij hopen u hiermee wel voldoende op weg geholpen te hebben.


Maar u kunt nog meer besparen!

Besparen op warmte

Besparen op water

Besparen op uw energierekening